De allure van de diepte: diep duiken met Alishiya Holland

Voor velen op Hawaï is vissen een hobby, iets leuks om in het weekend met vrienden en familie te doen. Maar voor anderen, zoals Alishiya Holland, is vissen een manier van leven, een religie die de geest, het lichaam en de ziel kalmeert.

--image_block_a--

Alishiya , geboren en getogen op Hawaï, maakte haar verbinding met Moeder Natuur en de waterwereld onder de oppervlakte nadat ze naar Kona, op het eiland Hawaï, was verhuisd. Met haar broer aan haar zijde als leraar en onderwatergids leerde Alishiya speervissen van de ondiepe riffen tot de donkerblauwe diepten. Ze ontwikkelde al snel een passie voor de speervissport, evenals de discipline en toewijding die daarvoor nodig was. Nu duikt Alishiya drie tot vier keer per week en vangt ze net genoeg vis voor familie, vrienden en de moeder-en-vaderrestaurants in de buurt van haar huis. We spraken met Alishiya om te praten over hoe vissen haar geest kalmeert door in het moment te leven, en hoe het haar een nieuw zelfvertrouwen en een empathische kijk op het leven heeft gegeven.

Wat trekt jou aan in speervissen?

Het is het onbekende: niet weten wat er onder water gaat gebeuren en het gewoon allemaal in je opnemen. Het is iets fenomenaals en niet iedereen kan dit ervaren.

Wat heeft het in je leven gebracht?

Door het speervissen heb ik een enorme waardering voor de oceaan gekregen. Het heeft me geleerd hoe ik Moeder Natuur moet respecteren, hoe ik de oceaan en alles daarin moet respecteren - en de cirkel is rond als je iets vangt en opeet. Ik ben ook van het onbekende gaan houden; ik weet niet wat er onder water gaat gebeuren en neem het gewoon allemaal in me op. Speervissen is iets fenomenaals en niet iedereen kan dit meemaken.

Hoe bereid je je voor op elke duik?

De ochtend van de duik zorg ik er altijd voor dat ik extra vroeg wakker word om me mentaal voor te bereiden. Ik eet een heel licht ontbijt, zoals een smoothie of havermout iets dat licht verteerbaar is omdat ik niet meer energie wil verbruiken dan nodig is om te verteren. Ik probeer de ochtend heel simpel te houden en ga dan naar buiten. Wanneer u zich voorbereidt op een duik, wilt u altijd kalm en ontspannen blijven. Langzaam bewegen is het beste wat je onder water kunt doen.

Wat zijn de voordelen van kalm blijven en langzaam bewegen?

Als u in het water duikt en speervist, is vertragen belangrijk omdat u uw hartslag wilt vertragen. Je wilt zo min mogelijk energie verbruiken, zodat je langer je adem kunt inhouden. Als je meer zuurstof kunt besparen, is de duik net zo veel beter. Als je rustig in het water bent, haal je de laatste keer adem een heel diepe en dan maak je die duik. Als je daar beneden onder de oppervlakte bent, is het hetzelfde. Je wilt langzaam bewegen omdat je de vis niet bang wilt maken; je wilt geen snelle bewegingen maken.

Hoe voelt het om je eigen eten te vangen?

Een vis kunnen vangen, terugbrengen en delen met iedereen in de gemeenschap voelt gewoon heel goed, voor iedereen en voor mezelf. Afhankelijk van wat ik vang en hoeveel ik vang, deel ik het met vrienden en familie – snijd het in stukken en geef het gewoon weg of organiseer een grote barbecue – of, als ik veel vang, verkoop ik het aan lokale mensen. gezinsvriendelijke restaurants. Het maakt deel uit van het respecteren van de vissen en de oceaan; Ik verspil nooit iets. Van de botten kun je soep of bouillon maken, of ik hergebruik het als maatje. Het schoonmaken van de vis is een heel ander proces op zich; het hoort allemaal bij het leren respecteren van de vis als je hem gaat doden en opeten. Eerlijk gezegd voelt het geweldig, en ik had nooit gedacht dat ik me zo zou kunnen voelen als ik een vis zou vangen, schoonmaken en daarna opeten. Het hele proces is een grote beproeving. Het is veel werk, maar het is het allemaal absoluut waard, want als je je vangst deelt, ontmoet je overal geweldige mensen die dezelfde mentaliteit hebben als jij.

Zijn er vrouwelijke vissers waar je echt naar opkijkt?

Absoluut. Kimi Werner liet iedereen, vooral vrouwen zoals ik, zien hoe we het kunnen doen. Ze is een groot rolmodel; Ik kijk de hele tijd naar haar video's. Dankzij Kimi is er een enorme toename in het aantal vrouwen dat duikt en vist

Het is werkelijk verbazingwekkend om die vooruitgang in de afgelopen tien jaar te zien. Ik denk dat het heel goed is, want als iemand ervan geniet, of je nu man of vrouw bent, moet je het doen. Als je er een passie voor hebt en er respect voor krijgt, moet je het zeker gaan proberen.