Het comfort van thuis vinden, ongeacht de reis: bijpraten met Mariko Strickland Lum en Kainoa Lum

De inwoners van Hawaï, Mariko Strickland Lum en Kainoa Lum, zijn nooit ver van het water en gaan altijd op avontuur in de buitenlucht. Ze delen een liefde voor het land die verder gaat dan hun inspirerende actieve levensstijl en de plaatsen waar ze naartoe zijn gegaan. We gingen zitten om te praten over hun reizen en hoe ze een voorbeeld stellen door het land te beschermen terwijl ze van elke centimeter ervan genieten.

--image_block_a--

Wat houdt jou actief in en rond het water?

Mariko: Afhankelijk van de toestand van de oceaan is er altijd iets leuks om je actief te houden op het water! Het lijkt erop dat het arsenaal alleen maar blijft groeien. Als het licht is of een zeewind met deining, ga ik waarschijnlijk surfen. Kleine en papperige golven? Ik ga verijdelen. Als de wind waait, kies ik voor een downwind peddel of een downwind foliezweep tijdens de jetski. Bij vlakke en lichte wind geef ik de voorkeur aan een kustpeddel op een kano, SUP of liggende paddleboard, of zelfs speervissen met mijn man. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Kainoa: Als de golven goed zijn, berijd ik ze! Als het water schoon is en de omstandigheden in de oceaan goed zijn, kun je me meestal aan het speervissen vinden, en als de vissen bijten - ongeacht de omstandigheden - ga ik vissen op mijn jetski.

Wat waren enkele van je meest bevrijdende momenten buitenshuis?

Mariko: Waar moet ik beginnen? Ik hou ervan als de golven van de open oceaan voor jou de een na de ander aansluiten; er is gewoon dat moeiteloze gevoel van met de wind mee over de oceaan zweven. Ik herinner me ook de eerste keer dat ik op een folie opstond en voor het eerst over het water vloog. Het was alsof alles om mij heen stopte en ik honderd procent gefocust was op dat ene moment. Een andere herinnering die in je opkomt is het staand peddelen in de Grand Canyon door Horseshoe Bend midden in de winter. Ik peddelde langs de spiegelbeelden van de torenhoge rode rotstekeningen met geen enkele ziel in de buurt, behalve één eenzame vliegvisser wiens ritmische worp leek alsof zijn vislijn danste met de kronkelende valleien... dat was een van de meest verbazingwekkende ervaringen van mijn leven! Een paar andere bevrijdende momenten die ik heb gevoeld zijn parachutespringen en speervissen. Ik doe niet vaak aan speervissen, maar als ik naar beneden kan duiken en een tijdje onder water kan rondhangen, lijkt het alsof de tijd overal om me heen stilstaat.

Kanoa: Ik zou zeker zeggen dat parachutespringen het meest bevrijdende moment was dat ik heb meegemaakt terwijl ik buiten was!

Hoe zorg je ervoor dat je het thuisgevoel bij je houdt als je op reis bent?

Mariko: Ik probeer speciale spullen mee te nemen en zorg ervoor dat ik reis met de mensen die voor mij het gevoel van thuis uitstralen. Voor lange en verre reizen neem ik altijd pa'akai (rood Hawaiiaans zeezout) mee om te koken; het is de meest prominente smaak die, in combinatie met wat dan ook, me altijd aan thuis zal herinneren. Er zijn nog twee andere spullen die ik altijd meeneem, ongeacht het weer waar ik naartoe reis: een dunne pareo en mijn favoriete OluKai-slippers. En als mijn man bij me is, kan ik de halve wereld rond zijn en voelt het nog steeds als thuis.

Kainoa: We houden ervan om onze eigen maaltijden te bereiden als we in het buitenland zijn, dus reizen we meestal met pa'akai en zorgen ervoor dat we profiteren van de verse producten die te vinden zijn op de lokale boerenmarkten.

Hoe bescherm je het land terwijl je geniet van je tijd buitenshuis?

Mariko: Dit is een vraag die de laatste tijd veel opduikt – en met goede reden! Ik geloof dat je inspanningen verschillend kunnen worden uitgevoerd, afhankelijk van het individu of de groep. Ik ben een zeer uitgesproken persoon, dus ik denk dat het opleiden van mensen voor mij de beste manier is om impact te maken. Het delen van informatie met anderen, het hebben van een open geest om naar uw collega's te luisteren en het strategisch met elkaar verbinden van mensen helpt echt bij het creëren van een omgeving waarin communicatie en verandering kunnen gedijen. Ik ben niet bang om ongemakkelijke gesprekken te voeren of mensen aan te spreken, omdat ik bang ben dat ze het verkeerd opvatten. Zo woonde ik onlangs samen met andere lokale vrijwilligers uit Kaua'i een schoonmaakactie bij langs de kust van Nā Pali, en confronteerde ik een stel dat zonnebrandcrème gebruikte met ingrediënten die onveilig zijn voor onze riffen. Het waren geen slechte mensen die ons eiland kwaadwillig probeerden te compromitteren; ze wisten het gewoon niet en ik wilde ze hierover informeren en ook een alternatief voor ze bieden. We zijn allemaal verantwoordelijk voor het welzijn van ons land, dus zelfs als jij niet degene bent die actief iets doet, hebben we allemaal een aangeboren kuleana (verantwoordelijkheid) om elkaar op een respectvolle manier verantwoordelijk te houden; om elkaar te helpen informeren en inspireren. Soms is alleen al het doen van iets al voldoende om verandering om je heen teweeg te brengen, maar vaker wel dan niet kan een vriendelijk gesprek bij anderen een groter, inspirerender vuur aanwakkeren. In termen van dagelijkse acties en inspanningen waarop we ons richten om ons land te beschermen, is één ding dat we altijd doen als we reizen, het zeggen van ‘nee’ tegen plastic flessen en plastic bestek voor eenmalig gebruik. We vermijden ook het kopen van verpakte artikelen als we reizen en kopen in plaats daarvan bulkartikelen, en we nemen overal waar we gaan herbruikbare stoffen tassen mee. Thuis zorgen we voor het land door ons eigen voedsel te oogsten, op onze eigen vis te jagen en lokaal vlees te kopen.

Kainoa: Of ik nu op reis ben of dicht bij huis, als ik afval zie, doe ik altijd mijn best om het op te rapen, zodat ik de plek er een beetje beter uit kan laten zien dan ik het heb aangetroffen. Waar ter wereld je ook bent, je zult altijd wel een soort afval op de verkeerde plek tegenkomen. Negeer het niet; ook al zijn uw inspanningen klein, ze maken nog steeds een verschil.

Waar brengt je volgende avontuur je naartoe?

Mariko: Ik heb de laatste tijd veel gereisd, dus ik ben tevreden met het feit dat ik even thuis ben! Maar nogmaals... ik weet gewoon nooit echt waar de wind me naartoe kan brengen.

Kainoa: We zullen zien wat voor soort deals er verschijnen en van daaruit zullen we plannen maken. Ik heb er absoluut zin in, waar het ook mag zijn!