Mariko Strickland Lum - Een liefdesrelatie met de oceaan verlengen

How we can keep loving our aquatic happy place.

Sommige mensen kunnen gewoon niet stilzitten – niet dat dat erg is. Neem bijvoorbeeld Mariko Strickland Lum, die opgroeide op het Garden Isle van Kaua'i, surfend op het warme water, de paden van wilde zwijnen door de bergen volgde en fruit plukte van elke liliko'i-wijnstok die ze maar kon zien. Nadat ze haar middelbare school had afgerond, speelde ze universiteitsvoetbal en speelde vervolgens semi-professioneel voetbal in Californië voordat ze naar huis verhuisde om haar talent als professionele stand-up paddle boarder te ontdekken. Mariko was voorbestemd om terug te keren naar de zee.

Tijdens een recente strandopruiming op O'ahu hebben we Mariko's brein gepiekt over de zorg voor onze kustlijnen en hoe we meer pono kunnen leven om van deze speciale plekken te kunnen blijven genieten.

--image_block_a--

Wat vind je het leukst aan de oceaan?
Ik denk dat ik al verliefd ben op de oceaan sinds ik een klein kind was, vooral toen ik opgroeide op Hawaï en op Kaua'i. Nu, als volwassene, probeer ik bijna elke dag mijn best te doen om het water in te gaan, of het nu gaat om peddelen of surfen of gewoon om te zwemmen. Zelfs even erin duiken om mezelf op te frissen, weet je? Vaak stelt alleen al het zien van de oceaan je ziel op je gemak. Omdat ik dicht bij de oceaan ben en het ruik, is het een heel bijzondere plek voor mij, maar ook voor veel mensen die op Hawaï zijn opgegroeid, hierheen zijn geweest of er zelfs naartoe zijn verhuisd. Ik heb het gevoel dat we een enorme verantwoordelijkheid hebben om ervoor te zorgen, omdat zij voor ons zorgt. Zoals ik al zei, het is mijn gelukkige plek, het verjongt me, dus ik heb een kuleana [verantwoordelijkheid] voor mālama, of voor het zorgen voor onze oceanen.

Wat is de reden dat u zich naast actief blijven in de oceaan ook bezighoudt met het behoud ervan en het schoonhouden van de stranden?
Zeker. Ik ben ervan overtuigd dat we onze manier van consumeren kunnen veranderen. Het is net als toen we het gebruik van plastic zakken op Hawaï verboden. In het begin was het even wennen, maar daarna raak je er gewoon aan gewend. Je begint je draagtas mee te nemen. Ik bedoel, ik herinner me dat we jaren geleden nooit zulke mooie hydroflessen hadden, weet je, en nu kan ik me mijn dag niet meer voorstellen zonder. Als ik het vergeet, baal ik behoorlijk omdat ik de hele dag dorst heb, weet je, of constant op zoek ben naar een waterfontein. Maar terug naar de oceaan: hoewel strandopruimingen geweldig zijn, is dit niet de oplossing om het probleem te beëindigen. We moeten meer proactief dan reactief zijn. We kunnen dingen doen in ons leven en onze dagelijkse levensstijl om de mondiale patronen te veranderen. Het uitbannen van plastic voor eenmalig gebruik is echter zeker een grote stap.

--video_block--

Wat zijn enkele andere manieren om pono te zijn in en rond de oceaan?
Ik ben een groot voorstander van strandopruimingen, maar ik denk dat de grote verandering plaatsvindt in onze dagelijkse levensstijl. Het gaat over het stellen van alle vragen in ons dagelijks leven. Kopen we groenten die in plastic verpakt zijn? Nemen we elke dag een herbruikbare waterfles mee of gebruiken we deze, in plaats van plastic waterflessen? Reizen we ook met herbruikbaar keukengerei, een draagtas, gewoon alle dingen die ertoe bijdragen dat er geen plastic voor eenmalig gebruik wordt gebruikt? Het verbouwen van je eigen voedsel is ook een geweldige manier om je plasticverbruik te verminderen. Kainoa, mijn man is visser, dus we vangen onze eigen vis en kopen vlees van onze plaatselijke slager – wat helpt om verpakking te elimineren, maar ook om fossiele brandstoffen te gebruiken bij het kopen van dingen die naar de eilanden worden verzonden.

Onderwijs is de sleutel. Leer meer over probleemitems en oplossingen, zoals plastic tandenborstels. Je ziet er veel van aanspoelen op de stranden, maar er zijn duurzamere bamboe tandenborstels die we kunnen gebruiken. We hadden het over speelgoed, weet je, en hoeveel plastic speelgoed er is. Maar voor kinderen kan hun interesse in dit speelgoed misschien twee minuten duren en dan zijn ze er overheen [lacht]. Dus het kopen van speelgoed dat niet van plastic is gemaakt, draagt ​​ook bij aan de zorg voor onze stranden. Uiteindelijk is het natuurlijk een beetje moeilijker, maar als je die alternatieven in plaats van plastic kunt gebruiken, zal het uiteindelijk onze hele samenleving en het mondiale milieu helpen. Ik ben niet perfect, maar ik doe mijn best om een ​​bewustere inspanning te leveren om mijn voetafdruk te verkleinen, en samen kunnen we elkaar helpen inspireren om echte verandering te creëren.

--image_block_b--

Photos by OluKai
Photos by OluKai